UTM-codes zijn onmisbaar voor een optimale marketingstrategie. De kleine stukjes code die je achter de oorspronkelijke URL plakt, laten je zien waar jouw website bezoekers vandaan komen. Maar hoe kan je ze terugvinden in Google Analytics en GA 4, de nieuwe Analytics variant? En hoe moet je de data van de UTM-codes interpreteren? Na het lezen van dit blog weet jij precies waar je de UTM-codes uitleest en hoe je er waardevolle informatie uithaalt.
Wat zijn UTM-codes?
Door extra stukken code toe te voegen achter de link naar je website, wordt er additionele informatie over dat verkeer aan Google Analytics doorgegeven. Dit stelt je in staat om je campagnes beter te evalueren.
De code kan er als volgt uitzien:
In dit voorbeeld komt deze persoon vanaf een betaalde advertentie (medium = cpc) van LinkedIn (source=linkedin) op mijn website. De advertentie ging over SEA (content = SEA) en was onderdeel van mijn december campagne (campaign = december_2021).
Weet je nog niet precies hoe je een goede UTM-code maakt? Lees dan eerst dit artikel: Meten is weten: dit zijn UTM-codes en zo gebruik je ze
Nadat je je codes toevoegt aan de links in je campagnes, is het zaak dat je ze analyseert zodat je er je voordeel mee kunt doen.
‘Oke leuk, maar waar kan ik dit terug vinden?’ In Google Analytics! Ik laat je zien hoe je dat doet.
Waar vind ik UTM-codes terug in Google Universal Analytics?
Stel dat je een Facebook campagne live hebt staan met twee verschillende advertenties. Bijvoorbeeld één met met een grafische afbeelding en één met een foto, of één met een korte begeleidende tekst, en een andere met een lange begeleidende tekst. Je wil dan graag weten welke advertentie het beter doet. Je kunt de klikprestaties natuurlijk analyseren in Facebook advertentiebeheer, maar wat doet deze persoon precies op je website?
Je kunt dit op verschillende manieren terugvinden in Analytics, maar ik doe het doorgaans zo:
Stap 1: Rapport acquisitie > alle verkeer > bron/medium.
Hier zie je per bron/medium combinatie wat de resultaten zijn geweest (zie onderstaande afbeelding).
Dit rapport stelt je in staat om te zeggen dat het meeste verkeer via Google Ads is gekomen, gevolgd door de organische zoekresultaten van Google (SEO), Facebook betaalde ads, LinkedIn ads, en de e-mail nieuwsbrief. In dit voorbeeld zijn de resultaten weggeknipt, maar het spreekt voor zich dat je in de kolom aan de rechterkant de conversies per kanaal kunt zien.
Als je vervolgens wil weten welke Facebookadvertentie het beste presteert, klik je op facebook / cpc en ga je verder met stap 2.
Stap 2: als je op de bron/ medium combinatie hebt geklikt, bijvoorbeeld facebook/cpc, dan ga je vervolgens naar > overig > advertentie content (of campagne)
Stap 3: Als je de stappen 1 en 2 volgt, krijg je zo iets als onderstaande screenshot te zien. Hier kun je per kanaal vergelijken welke advertentie het beste presteert. Je ziet hier de termen die je achter utm_content hebt genoteerd toen je de utm code maakte en toevoegde aan je campagne.
De herfstkorting graphic uiting heeft voor de meeste traffic gezorgd. Dat kan natuurlijk komen doordat deze meer budget had dan bijvoorbeeld de zomer advertenties. Om echt te zeggen welke advertentie het beste presteerde op de site, kijk je naar de engagement, conversie ratio en eventueel kosten per conversie.
Zo kun jij de resultaten per advertentie vergelijken door middel van UTM codes!
Er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Een alternatieve manier om direct campagnes te vergelijken is via: Acquisitie > Campagnes > Alle campagnes. Je klikt dan niet eerst op bron medium, maar vergelijkt direct de verschillende campagnes met elkaar. Ook dan kan je filteren op ad content en zie je per campagne de verschillen tussen de advertenties.
Waar vind ik UTM-codes terug in de nieuwe Google Analytics 4 (GA4)?
Als je de nieuwe Google Analytics 4 (GA4) gebruikt, en de vorige versie van Analytics bent gewend, kan het wat lastig vinden zijn. Maar geen zorgen, ik leg je uit hoe je óók in GA4 de UTM-parameters kunt analyseren.
Belangrijk om vooraf te weten, de parameters die je kunt gebruiken zijn iets anders dan bij de oorsprokelijke Google Universal Analytics, namelijk:
- Utm_id
- Utm_source
- Utm_medium
- Utm_campaign
Zoals je ziet, ontbreekt utm_term en utm_content in Google Analytics 4. Deze worden op dit moment nog niet getoond. Goed om rekening mee te houden dus!
De campagnes komen terug in het rapport Verkeersacquisitie. Je komt hier door in te loggen bij GA4 en vervolgens > Acquisitie > Vekeersacquisitie. Als je dan een extra filter wil om de campagnes te analyseren, kun je het beste op het plusje klikken > Acquisitie > Campagne voor eerste gebruiker.
Meer informatie nodig?
Hopelijk helpt deze uitleg je op weg om je campagnes goed te analyseren en evalueren in Google Universal Analytics en Google Analytics 4.
Lukt het nog niet helemaal, of wil je graag hulp en persoonlijke begeleiding? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag.