Wil je weten waar je websitebezoekers vandaan komen? Dan zijn UTM-codes onmisbaar! In dit blog leg ik je uit wat het zijn en hoe je ze gebruikt. Want onthoud – hoe cliché ook – meten is écht weten.

Je gebruikt UTM-codes om gegevens van je bezoekers zichtbaar te maken in Google Analytics. Zo kun je zien waar een bezoeker vandaan komt, welk platform het meeste verkeer genereert, of iemand je nieuwe blog wel leest en ook belangrijk: welke advertenties het beste presteren. Door inzicht te krijgen in deze data, kun je je campagnes steeds weer verbeteren.

Dit is een UTM-code

UTM staat voor Urchin Tracking Module. Een UTM-code is als het ware een parameter met een stukje code die je achter je oorspronkelijke URL plakt. Hiermee zorg je ervoor dat de bron van je bezoeker in Google Analytics te herleiden is.

Een UTM-code wordt ook wel UTM-parameter, UTM-tag, of Campaign Tracking Code genoemd. Ook kom je namen als URL-tagging of link-tagging tegen. Ze hebben allemaal hetzelfde doel, namelijk je bezoeker traceren.

Dit is wanneer je een UTM-code gebruikt

Hoeveel mensen klikken op de link in je e-mailhandtekening? Heeft de nieuwsbrief voor nieuwe verkopen gezorgd? Welke afbeelding van mijn facebook campagne presteert het beste? UTM-codes geven je het antwoord.

Google Analytics herkent in een aantal gevallen automatisch de bron en het medium van je bezoeker, het is dan niet nodig om UTM-codes toe te voegen aan een link. Wanneer je specifieke campagnes gebruikt, is het juist wel aan te raden. Zo kun je je verkeer koppelen aan je campagne. Denk aan links in je nieuwsbrief, blogposts en social posts.

Er zijn vijf verschillende soorten UTM-parameters:

  • utm_source: hiermee zie je waar je bezoeker vandaan komt (bijvoorbeeld Google, nieuwsbrief, of Facebook)
  • utm_medium: hiermee zie je hoe je bezoeker bij jou terecht is gekomen. Dit is het meest generieke niveau (bijvoorbeeld via cpc, organic, email)
  • utm_campaign: hiermee zie je aan welke campagne de link is gekoppeld (bijvoorbeeld december2021, blackfriday of herfstkorting21)
  • utm_term: hiermee zie je, officieel, welk Google ads keyword aan de link gekoppeld is (bijvoorbeeld ‘winterschoenen’)
  • utm_content: hiermee zie je welke versie/content bij de link hoort voor bijvoorbeeld een A/B-test (bijvoorbeeld titel en afbeelding)

Deze vijf parameters kun je samen gebruiken, zodat het in Google Analytics herkend wordt. Voor een goede tracking raad ik je aan om altijd source, medium en campaign te gebruiken. De parameters term en content gebruik je alleen als dat voor jouw campagne relevant is. Let op: Google Analytics is hoofdlettergevoelig, gebruik daarom altijd kleine letters.

Voorbeeld van een UTM-code

Hoe ziet zo’n UTM-code eruit? In de volgende URL heb ik vier parameters gebruikt:

De URL geeft aan dat:

  • De bezoeker via LinkedIn op de link naar mijn website heeft geklikt
  • De link zich bevond in een betaalde advertentie
  • De link onderdeel was van mijn december 2021 campagne
  • De bezoeker via de advertentie die over SEA ging

Dit alles kun je weer terugzien in de bron/medium pagina van je verkeer in Google Analytics. Als je dan filtert op campagne en content, kun je precies zien welke advertentie van de blogs campagne het beste presteert.

Zo maak je je eigen UTM-code

Hoe maak je nou zo’n UTM-code? Je kunt het natuurlijk zelf uittypen, maar handiger is om gebruik te maken van een UTM builder, zoals deze tool. Het is namelijk belangrijk dat je UTM-tags consistent gebruikt, een typefout is snel gemaakt. Een voorbeeldje:

Ik hoef nu alleen nog de gegenereerde url te kopiëren en een kind kan de was doen. Easy peasy, toch?

5 veelgemaakte fouten

Toch worden er helaas veel fouten gemaakt. Zonde, want je wil dat de informatie die je krijgt, wel klopt. Voorkom daarom altijd deze vijf belangrijkste fouten:

  • Je bent de UTM-code vergeten toe te voegen. Het klinkt stom, maar deze fout komt best vaak voor en dat is een gemiste kans. Zonder de parameters kun je je data in Analytics minder goed analyseren en het effect van je nieuwsbrief of social post minder goed meten. Koppie erbij houden dus 😉

  • Je hebt toch hoofdletters gebruikt. Oeps, zonde. Want Google Analytics is hoofdlettergevoelig en kan daardoor de gegevens niet goed analyseren. Gebruik dus altijd kleine letters!

  • Je hebt een UTM-code bij een interne link gezet. Dat is natuurlijk niet nodig, want dit verkeer wordt al door Google getraceerd. Als je wel een UTM-code gebruikt, zorgt dit ervoor dat er een nieuwe sessie wordt gestart terwijl dit niet het geval is. Hierdoor lijkt het dat je meer websitebezoeken hebt dan misschien het geval is. Voorkom dus teleurstellingen.
  • Je gebruikt verkeerde spelling. Niet alles hoofdletters zijn foutgevoelig, ook verkeerd gebruik van spelling kan je resultaat beïnvloeden. In Analytics wordt ‘email’ als medium gezien en niet ‘e-mail’. Als je dit verkeerd gebruikt, krijg je dus twee mediums. Let goed op je spelling en voorkom fouten.
  • Je hebt geen unieke campagnenaam gebruikt. Zorg dat je je UTM-code een unieke naam geeft, om dubbeling te voorkomen. Heb je een actie lopen onder de naam ‘winteractie’, dan kun je dit niet het jaar erop nog eens gebruiken. Tip: gebruik altijd een datum of jaar bij je campagnetitel.

Meten is weten: analyseer je UTM-codes in Google Analytics

Je weet nu dat UTM-codes je perfect helpen bij het tracken van je websitebezoekers. Stel je de code eenmaal goed in, dan krijg jij waardevolle informatie ervoor terug. Zo kun jij steeds weer je website aanpassen en verbeteren voor de beste resultaten.

Maar hoe vind je deze UTM terug in Google Universal Analytics? En in Google Analytics 4 (GA4)? We schreven er een artikel over: UTM-codes terugvinden in Google Universal Analytics en Google Analytics 4 (GA4): zo doe je dat.

Meer informatie nodig?

Kom je er zelf niet helemaal uit of wil je even sparren over het tracken en meten van je campagnes? Ik beantwoord met liefde je vragen en help je gerust waar nodig. Neem contact met me op en wie weet drinken we binnenkort samen een kopje koffie (of thee, daar houd ik ook van!).