Wist je dat de gemiddelde Nederlander in 2021 zo’n 97 minuten per dag besteedt aan social media? Dat zijn kostbare minuten waarin jij de gebruiker kunt verleiden om bij jouw dienst of product aan te kloppen. Hoe kies je nou het juiste kanaal dat bij jou en je bedrijf past?

In deze post lees je wat de unieke kenmerken zijn van elk social media kanaal en welke bij welke doelgroep past. Na het lezen van dit blog weet je precies op welk kanaal jij het beste kunt adverteren.

Facebook en Instagram

Facebook is het grootste social media kanaal ter wereld, ook in Nederland. In 2021 heeft het platform 10,4 miljoen actieve Nederlandse gebruikers. Een enorm bereik dus! Ondanks dat het aantal bezoekers afneemt (vooral onder jongeren) blijft dit kanaal met stip op één staan.

Instagram is na Facebook, het platform met de meeste gebruikers in Nederland. In 2021 zijn er 5,9 miljoen actieve Nederlandse gebruikers. Vooral in de leeftijdscategorie 15 tot 40 jaar blijft Instagram razend populair.

Adverteren op Facebook en Instagram

Het opzetten van zowel Facebook als Instagram advertenties doe je vanuit Facebook advertentiebeheer. Wel zo makkelijk, dan kun je je advertenties in één keer aanmaken. Wil je alleen ads op Instagram tonen? Geen zorgen, je kunt zelf de plaatsingen van je advertenties selecteren.

Advertentiemogelijkheden op Facebook en Linkedin
 • Je zet Facebook / Instagram advertenties in voor het behalen van verschillende doelstellingen: Bereik, Naamsbekendheid, Verkeer, Conversie en Leads. Wat jouw doelstelling ook is, Facebook heeft een passende advertentievorm.
 • Met Facebook en Insta ads bereik je bijna iedere doelgroep. Zo kun je je doelgroep definiëren op basis van demografische gegevens (leeftijd, geslacht), geografische gegevens (plaats of radius), gedrag (apparaat en aankoopgedrag) en interesses. Daarnaast is het ook mogelijk om mensen te bereiken die al eens op je website zijn geweest, of die zijn geabonneerd op jouw nieuwsbrief. Retargeting heet dat.
 • Je kiest zelf op welke plekken je advertentie getoond wordt (plaatsingen). Zo kun je in de tijdlijn (nieuwsfeed) komen, maar ook in Facebook of Instagram Stories, in-stream in video’s en nog veel meer.
 •  Tot slot: het is relatief goedkoop. Met een dagbudget van een paar euro is het al mogelijk om te adverteren op het platform.
Ik wil adverteren op Facebook

LinkedIn

LinkedIn is een zakelijk medium: het is het grootste online netwerk voor professionals. Inmiddels heeft LinkedIn de 5 miljoen gebruikers gepasseerd in Nederland. Je moet je er even in verdiepen, maar dan ontdek je dat ook LinkedIn uitgebreide marketingtools heeft. Doordat het platform zich richt op zakelijke onderwerpen, zijn gebruikers dat ook. Daar kun jij met advertenties weer handig op inspelen. LinkedIn is duurder dan Facebook, maar daardoor niet minder interessant:

Advertentiemogelijkheden op Linkedin
 • LinkedIn is geschikt voor het bereiken van een zakelijke doelgroep, omdat je naast interesses ook nauwkeurig kunt targetten op functietitel, bedrijven, senioriteitsniveaus en zelfs vaardigheden.
 • Er zijn maar liefst negen verschillende soorten LinkedIn-advertenties die verschillen in vorm, positionering en doel. Je kunt naast tijdlijn advertenties, bijvoorbeeld ook persoonlijke berichten sturen met conversation ads. Voor de ontvanger lijkt het alsof hij of zij een persoonlijk chatbericht krijgt, en is sneller geneigd om daarop te reageren.
Ik wil adverteren op Linkedin

Pinterest, Snapchat, TikTok

LinkedIn, Facebook en Instagram hebben één ding gemeen: ze zijn vooral gericht op een volwassen doelgroep. Wil je juist jongeren onder de 20 bereiken? Kijk dan eens naar platformen zoals Snapchat en TikTok. Wil je vooral vrouwen bereiken tussen de 20 en 40 jaar? Dan is Pinterest geschikt. TikTok en Pinterest zijn op dit moment booming: het bereik van deze kanalen steeg het afgelopen jaar enorm.

Of je nu meteen een TikTok- of Pinterestaccount moet aanmaken voor je bedrijf, ligt aan jouw doelgroep en strategie.

Op welk social media kanaal moet ik adverteren?

Je hebt nu een beter beeld van de unieke kenmerken van elk social media kanaal en welke doelgroep zich op welk kanaal bevindt. Om te bepalen op  welk kanaal jij het beste kunt adverteren, stel je jezelf deze vragen:

 • Wie is je doelgroep?
 • Wat is je doelstelling?

De antwoorden hierop vergelijk je met de kenmerken en targetingmogelijkheden per platform. Zo kun je beslissen welke voor jou het meest effectief is om op te adverteren.

Meer informatie over social media advertenties

Voorbeelden: welk social media kanaal past bij jouw bedrijf?

Om het makkelijker te maken hebben we enkele voorbeelden:

 1. Je biedt online cursussen aan om burn-outs te voorkomen en je bent opzoek naar nieuwe leads. Jouw doelgroep zijn HR-managers en eigenaren van MKB bedrijven. Dan past LinkedIn het beste bij jou, want je kunt daar gebruik maken van de targeting opties om uitsluitend HR managers te bereiken. Op Facebook is dit lastiger.
 2. Je verkoopt strijkinstrumenten zoals cello’s en violen en wil meer verkopen via jouw webshop. In dit geval adviseren wij Facebook en Instagram advertenties omdat je daar de advertenties toont aan mensen met interesses in cello’s en viool spelen.
 3. Stel dat je een nieuwe telefonische game uitbrengt, opzoek bent naar app-installaties, en je focusdoelgroep kinderen tussen de 12 en 16 is. Dan adverteer je het beste op Snapchat en TikTok.
  Maar let op! als het meer geschikt is voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar, dan kun je je beter niet op de kinderen zelf focussen, maar op de moeders. Hen bereik je weer het beste via Pinterest of Instagram.

Zo zie je dat het best passende kanaal afhangt van je product of dienst, de doelstelling, en de doelgroep die je wil bereiken.

Vind je dit lastig toe te passen op jouw bedrijf?

Ben je benieuwd welke kanalen voor jou interessant zijn, en kun je wel hulp gebruiken bij het bepalen van je doelgroep en doelstelling?

Neem dan contact op met mij, dan plannen we snel een (online) afspraak in!

Neem contact op