SEA en SEO. Twee termen uit de online marketingwereld waar je misschien al eens van hebt gehoord. Veel mensen verwarren ze met elkaar, toch zijn er grote verschillen. In dit blogpost leg ik ze uit en ga ik in op de vraag: wat is beter, SEO of SEA?

Maar eerst… de overeenkomsten! Zowel SEA als SEO zijn marketingtools waarmee je op de eerste pagina van zoekmachines, zoals Google en Bing, terechtkomt. Belangrijk, want als ondernemer wil je natuurlijk bovenaan de resultaten staan met je product of dienst.

Belangrijkste verschil tussen SEO en SEA 

Wat zijn dan de verschillen? Dit is het belangrijkste:

  • SEO, oftewel Search Engine Optimization, heeft te maken met organische zoekresultaten en zijn dus onbetaald.
  • SEA, oftewel Search Engine Advertising, heeft te maken met adverteren in zoekmachines en zijn dus betaalde zoekresultaten.

Het verschil tussen SEA en SEO

Het doel van SEO en SEA

Bij SEO is het de kunst om je website zo te optimaliseren, dat je in de onbetaalde zoekresultaten van bijvoorbeeld Google komt. Uiteindelijk wil je dat de zoekmachine jouw website relevant vindt bij bepaalde zoektermen.

Bij SEA maak je een betaalde advertentie die Google laat zien bij relevante zoekwoorden. De ad komt boven de organische zoekresultaten te staan en valt daarmee nog meer op. Wist je bijvoorbeeld dat 20 tot 30% van de zoekers altijd op het eerste resultaat klikt?

Meer informatie over zoekmachine marketing

Nog meer verschillen tussen SEO en SEA

  • SEO is bedoeld voor een langetermijnstrategie. Om een hoge positie in de onbetaalde zoekresultaten te krijgen, ben je weken of misschien zelfs maanden verder. Maar… het is wel blijvend, mits je je site goed bijhoudt. Zo kun je jaren later nog gevonden worden in de zoekmachine.
  • Een advertentie (SEA) is direct zichtbaar en geeft meteen resultaat. Zo kun je morgen al een toppositie pakken in Google. Een nadeel is dat het tijdelijk werkt: zodra je stopt met betalen, is de advertentie niet meer zichtbaar. Er is geen langdurig resultaat.
  • Het succes van je SEO is lastig te meten. Het is best moeilijk om het aantal uren dat je aan je SEO besteedt, af te zetten tegen je gemiddelde positie in Google. Bij SEA meet je direct het succes. Zo zie je in één oogopslag hoeveel een campagne je gekost heeft en wat het opleverde in aantal clicks en conversies.

Moet ik kiezen voor SEA of SEO?

Of je voor SEA of SEO moet kiezen, ligt volledig aan je doelstelling. Wil je morgen meer verkopen? Dan kies je voor SEA. Wil je werken aan je naamsbekendheid en op de lange termijn gevonden worden? Focus je dan op SEO.

Vaak blijkt dat een combinatie het beste werkt om zowel je korte- als langetermijndoelstelling te behalen.

Benieuwd wat voor jou de beste keus is? Neem vrijblijvend contact op en we kijken samen naar je specifieke situatie.

 

Neem contact op