Iedere ondernemer wil het liefst een perfecte website. Dat gebeurt natuurlijk niet zomaar, want naast dat je site er mooi uit moet zien, moet hij ook vooral goed vindbaar zijn en converteren. Op internet zijn talloze tools te vinden die je kunnen helpen bij website optimalisatie, maar het kan heel goed zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ook snappen we dat je hier – vooral in het begin – misschien niet al te veel geld aan wil uitgeven. Daarom hebben wij 7 gratis tools om je website te optimaliseren op een rijtje gezet. 

Gratis tools om je website te optimaliseren

Je website optimaliseren kan op verschillende gebieden. Neem bijvoorbeeld het gebied van zoekmachine-optimalisatie. Vroeger kwam je er nog mee weg door een aantal keywords op slimme plekken te zetten, maar tegenwoordig komt daar veel meer bij kijken. Ook op het gebied van snelheid, webanalyse en gedragsanalyse valt er een hoop te optimaliseren. Onderstaande gratis tools helpen je om je website niet alleen beter vindbaar te maken, maar ook voor meer verkopen en leads!

1. Google Analytics

De meest gebruikte tool om je website in zijn geheel te analyseren is Google Analytics. Het is gemakkelijk in gebruik en de mogelijkheden zijn eindeloos. Je vergaart een enorme hoeveelheid informatie over bijvoorbeeld het aantal paginabezoekers, waar je bezoekers vandaan komen, welke pagina’s het meest worden bekeken en welke pagina’s juist niet. Op deze manier kun je je je website gemakkelijk optimaliseren, want je weet precies waar de knelpunten zitten en waar je potentiële klanten naar op zoek zijn. Ook kun je Google Analytics aan andere tools zoals Google Ads verbinden.

2. Hotjar

De tool Hotjar is onmisbaar voor het optimaliseren van je website. Het laat nog preciezer zien hoe je websitebezoekers zich gedragen. Je kunt onder andere zien op welke knoppen ze precies klikken en hoeveel er gescrold wordt. Het mooiste aan Hotjar? De heatmaps. Hiermee zie je exact waar de meeste mensen klikken en welke punten je moet verbeteren. Zie je bijvoorbeeld dat er veel op een kop wordt geklikt, maar dit helemaal geen link of button is, dan is dat waardevolle informatie en kun je de site gebruiksvriendelijker maken door het toevoegen van een button. Dankzij deze tool begrijp je binnen de kortste keren het gedrag van je bezoekers, wat ze nodig hebben en hoe je ze nog beter kunt bedienen. En onthoud: betere gebruiksvriendelijkheid, leidt tot betere resultaten!

Afbeelding: Links zie je een scrollmap, in het midden een mouse map en rechts een click map. Ideaal om te zien waar jouw site bezoekers de meeste aandacht aan besteden. Source: Hotjar.

3. Screaming Frog SEO tool

Screaming Frog is een handige tool op het gebied van SEO. Deze kun je onder andere gebruiken voor het crawlen van websites en het binnenhalen van verschillende on site elementen. Fouten worden snel ontdekt, zoals 404 errors, HTTP problemen en verkeerde redirects. Het is een tool die je niet vanuit je browser gebruikt, maar je downloadt er specifieke software voor. Screaming Frog is een goede keuze wanneer je je website wil verbeteren op het gebied van onpage-optimalisatie. 

4. Google Site Speed

Als er iets vervelend is als websitebezoeker, is het een trage site. Dit moet je als bedrijf en ondernemer dus ten alle tijden zien te voorkomen. Google Sitespeed is een tool die je daar perfect bij kan helpen. Met behulp van deze tool kun je precies zien hoe goed je website presteert en op welke punten er mogelijk verbetering nodig is. Een echte aanrader, want een betere gebruikerservaring betekent ook een betere score in zoekmachines. 

5. Google Optimize

De beste manier om je site te testen, is natuurlijk door het uitvoeren van A/B tests. Hiervoor kun je de gratis tool Google Optimize gebruiken. Je stelt bijvoorbeeld twee verschillende kleuren buttons in, en analyseert welke de meeste verkopen oplevert. Doordat je deze tool kunt verbinden met Google Analytics, kun je gebruik maken van veel meer data dan wanneer je een andere, losse tool gebruikt. Met de gratis versie kun je tot vijf experimenten tegelijk runnen en de implementatie is super eenvoudig. Bij goed gebruik kun je het conversiepercentage flink verhogen, waardoor je dus hopelijk ook meer klanten binnenkrijgt. 

6. Ubersuggest

Ubersuggest is een aanrader op het gebied van keyword optimalisatie. De gratis tool helpt je om erachter te komen waarop je bezoekers zoeken en komt vervolgens met ideeën om je vindbaarheid te verbeteren. Je kunt met Ubersuggest onder andere aanvullende en relevante keywords per onderwerp zoeken en kijken op welke zoekwoorden je concurrentie goed scoort, of inspiratie vinden voor nieuwe blogposts. Naar aanleiding hiervan kun je je website optimaliseren en inspelen op de zoekvraag van potentiële klanten. 

7. Google Mobile Friendly Test

Tot slot: zorg dat je website mobile friendly is! Je website kan er nog zo mooi uitzien op de desktop, maar wanneer hij niet gebruiksvriendelijk is op mobiele apparaten loop je een hele hoop klanten mis. In Google Analytics kun je zien hoe veel mensen jouw website op hun mobiel bekijken. Grote kans dat dit meer dan de helft van jouw bezoekersaantal is! Om erachter te komen of jouw website mobile friendly genoeg is, kun je Google Mobile Friendly Test gebruiken. De Mobile Friendly Test vind je hier.

Klinkt dit te technisch? Of ben je gewoon geen fan van wéér een nieuwe tool? Ik help je graag met de implementatie van deze tools!