Word je meteen vrolijk en opgewekt van gele tonen? Spat je uiteen van passie zodra de kleur rood oppopt of komt een kalme gloed over je heen bij het zien van groen? Dat kan kloppen: kleur heeft een krachtig effect op emoties en de beslissingen die iemand maakt. Goed om daar dus over na te denken bij het creëren van je merkidentiteit, oftewel je branding. Juist kleurgebruik kan je merkpositie enorm versterken.

Hoe dat precies zit, leg ik je graag in dit blog uit. Zo vertel ik onder andere waarom het belangrijk is dat je branding consistent en herkenbaar is, wat het belang is van juist kleurgebruik en hoe je de juiste kleuren kiest die bij jou passen. Ik sluit af met een aantal succesverhalen en inspirerende citaten. Ben je er klaar voor? Sit back, enjoy en relax!

Inhoud van dit blog:

  1. Wat is branding?
  2. Dit zijn de voordelen van branding
  3. Dit is waarom kleur zo belangrijk is voor je bedrijf
  4. Kleur bekennen – een kijkje in de kleurenpsychologie
  5. Hoe kies ik de beste kleuren die bij mij en mijn branding passen?
  6. Succesverhalen uit de praktijk
  7. Citaten
  8. Aan de slag!

1. Wat is branding?

Branding kun je in de breedste zin van het woord opvatten. Er zitten geen vaste randvoorwaarden aan, het kan simpelweg voor iedereen verschillend zijn. Denk aan:

  • Visuele stijl, zoals slogan, logo, kleuren en typografie;
  • tone of voice;
  • kwaliteit van producten en diensten;
  • marketing;
  • website en winkels;
  • social media;
  • bedrijfscultuur;
  • persoonlijkheid van het bedrijf.

2. Dit zijn de voordelen van branding

Zoals je ziet, is het best alomvattend en dan heb ik vast nog een aantal dingen niet genoemd. Goed om dus vanaf de start van je bedrijf uitgebreid over je merkidentiteit na te denken. Waarom precies? Ik zet vijf voordelen op een rij:

  1. Je bent herkenbaar voor klanten

Stel, je doet boodschappen en je ziet een wirwar aan logo’s, kleuren, typografie en foto’s op je afkomen. Grote kans dat je geneigd bent om producten van je lievelingsmerk in je karretje te gooien, toch? Juist, dat komt omdat deze items opvallen en bekend zijn voor je.

  • Het trekt loyale klanten aan

Het is geen hogere wiskunde: zodra consumenten een merk herkennen en een dienst afnemen of product kopen, kan een sterk merkidentiteit ervoor zorgen dat de klant terugkomt. Voila: een loyale klant is een feit. Wat je wilt, is dat deze klanten uiteindelijk fans van je product of dienst worden en daar kan goede branding zeker bij helpen, naast het aanbieden van een topproduct of dienst natuurlijk.

  • Het draagt bij aan de promotie van je producten of diensten

Het voordeel van sterke branding is dat het helpt bij het promoten van je producten of diensten. Denk aan Nike waarvan het logo een bekend icoon is. Vooral de slogan “Just do it” is een goede trigger voor het doen van een belofte. Zodra je het voorbij ziet komen op tv of een reclamebord, is de kans groot dat je er dan ook meteen gemotiveerd van wordt.

  • Het is aantrekkelijker voor influencers

Iets waar je misschien niet meteen aan denkt bij een goede branding: het trekt ook influencers aan. Wanneer je als bedrijf een sterk merkidentiteit hebt, merken mensen het op. Ook mensen met een grote following, zoals Instagrammers, YouTubers en TikTokkers. Zo kan het zomaar zijn dat zij je producten of diensten (gratis) promoten en dat kan alleen maar voordelen opleveren. Je bent nog beter zichtbaar, je creëert brand awareness en… als het goed is genereer je ook meer omzet.

  • Het wekt vertrouwen

Wat je uiteindelijk wil, is dat mensen het volle vertrouwen hebben in je product of dienst. Een gevolg van sterke branding. Nog mooier: het kan ook vertrouwen opwekken bij je bedrijf. Al het tijd, geld en energie die je in je merk heb gestopt, laat zien dat dat het ook waard is geweest. En zo kom je in een positieve spiraal terecht, waarbij je misschien een nieuw product of dienst aanbiedt aan je fans en loyale klanten, om zo weer nieuwe klanten binnen te halen. Goede branding hoeft trouwens echt geen bakken aan geld te kosten, maar het vereist wel enig onderzoek en creativiteit.

3. Dit is waarom kleur zo belangrijk is voor je bedrijf

Kleuren zeggen meer dan woorden. Wist je dat het de herkenbaarheid van je merk met 80% kan verhogen? Uit onderzoek blijkt ook dat consumenten maar 90 seconden nodig hebben om te beslissen of ze jouw product of dienst leuk vinden. Tussen de 65% en 90% zegt die beslissing op basis van kleur te maken. Niets kan zo bepalend zijn als kleur dus.

Kleurgebruik mag je dan ook zeker niet onderschatten. Het is het eerste wat mensen over jou en je bedrijf onthouden, daarna volgen pas de vormgeving en woorden. Zie het als de eerste indruk die je achterlaat op iemand. Dress to impress! Daarom is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan wat je wil uitstralen met je bedrijf. En dat kan met behulp van kleur.

4. Kleur bekennen – een kijkje in de kleurenpsychologie

Het is logisch dat specifieke kleuren bij iedereen verschillende gevoelens en associaties oproept. Toch stelt de kleurenpsychologie vast dat je wel degelijk kunt spreken van globale emotionele associaties bij kleuren. Zo roepen warme kleuren, zoals oranje en rood, op tot actie, terwijl koude kleuren, zoals blauw en paars, meer inspelen op een gevoel van zekerheid.

Wat de verschillende kleuren zoal betekenen? Een overzicht:

  • Blauw

Blauw is de meest gekozen kleur voor een merk (oops, guilty!). De kleur stelt mensen op hun gemak en staat symbool voor rust, vertrouwen, autoriteit, wijsheid en betrouwbaarheid. Zo kun je ervoor kiezen om blauw te gebruiken voor je garantievoorwaarden of gratis verzending.

  • Geel

Geel roept gevoelens op van vrolijkheid, geluk, positiviteit, warmte, vriendelijkheid en fun. Het is een perfecte kleur om te associëren met je merk. Zo kun je het gebruiken voor je logo, maar ook als achtergrondkleur van je website of voor een balk bovenaan je site om extra op te vallen.

  • Rood

Rood gebruik je als je gezien wilt worden als een krachtig en gepassioneerd bedrijf. Ook is het handig als je wil opvallen, want deze kleur trekt gegarandeerd de meeste aandacht. Het staat ook voor opwinding, passie, energie en actie. Handig om te gebruiken voor je bestelknop op de site of bij speciale (korting)acties. Let op: rood wordt ook gebruikt om gevaar aan te duiden, ben dus wel voorzichtig met het kleurgebruik (lees: je complete webpagina in het rood) en gebruik het vooral om ergens een accent op te leggen.

Bron: paintingexpert
  • Paars

Paars kom je veel tegen in de spirituele wereld, maar het staat ook voor kracht, luxe, wijsheid en creativiteit. Een overkill van deze kleur kan soms frustraties oproepen, dus gebruik het niet te veel. Wil je het voor je website gebruiken? Kies dan bijvoorbeeld voor een beetje paars in je logo of gebruik het als accentkleur, zoals de gratis verzending-balk. 

  • Groen

Bij groen denk je misschien aan een wandeling in de natuur, maar de kleur wordt ook verbonden met geld, vernieuwing, vruchtbaarheid, groei en gezondheid. De kleur werkt vaak ontspannend en creëert een natuurlijke harmonie. Je ziet het regelmatig terugkomen bij bedrijven die iets doen in de gezondheidszorg, sport, milieu en vrije tijd. Negatieve associaties zijn er ook, denk maar aan de uitdrukking groen zien van jaloezie…

  • Oranje

Barst je van de energie? Dan is oranje misschien wel jouw kleur: het is de meest energieke kleur. Het stimuleert activiteit en speelsheid. Het wordt ook gezien als innovatief, creatief, enthousiast, succesvol, avontuurlijk en in balans. Of het gaat om je website, een foto of flyer, de kleur voegt net dat beetje spark toe. Het kan goed gebruikt worden voor call to actions of onderdelen die je extra onder de aandacht wil brengen. Let op: oranje kan ook gezien worden als ‘goedkoop’ en dat wil je niet natuurlijk. Zorg daarom voor een goede balans.

  • Bruin

Wil je zekerheid en comfort uitstralen? Ga dan voor shades of brown. Bruin is de kleur van hout, aarde en steen en geeft een down to earth karakter. In de marketing zie je vaak dat de kleur wordt gebruikt voor natuurlijke producten of voedsel.

  • Roze

Roze staat in de kleurenpsychologie bekend om vrouwelijkheid, respect, speelsheid, jeugdigheid en onvoorwaardelijke liefde. Je ziet het vaak bij verpakkingen voor meisjesspeelgoed of bij lingeriemerken. Je kunt het goed gebruiken voor een logo, website design of om belangrijke berichten op te laten vallen.

  • Grijs

Grijs alleen voor grijze muizen bestemd? Helemaal niet: het staat vooral voor neutraliteit en balans. De betekenis komt hoogstwaarschijnlijk van de schaduw tussen wit en zwart. Toch zijn er een aantal negatieve associaties, zoals depressie en verlies. Afwezigheid van kleur kan het saai maken, dus waak daarvoor. Gebruik het bijvoorbeeld voor je lettertype, kopteksten, afbeeldingen of producten (hi Apple) om een groot publiek aan te spreken.

  • Zwart

Zwart wordt vaak gebruikt om exclusiviteit uit te stralen, maar staat ook voor macht, gezag, elegantie en professionaliteit. Het kan krachtige emoties oproepen, zoals woede en verdriet. Je ziet zwart veel terug in de modebranche. Samen met wit zorgt het voor een goed contrast en maak je echt een statement.

  • Wit

Wit heeft een grootse betekenis: die van onschuld, nederigheid, reinheid en goedheid. In sommige delen van de wereld staat wit juist voor het tegenovergestelde: kilheid en steriliteit. Wit is een van de meest gebruikte kleuren voor websites in combinatie met zwarte letters. Deze samenstelling zorgt voor de beste leesbaarheid en dat is natuurlijk ook niet onbelangrijk! 

5. Hoe kies ik de beste kleuren die bij mij en mijn branding passen?

En nu? Zoveel keus… lastig kiezen! Want welke kleuren moet je voor je merkidentiteit gebruiken? Dat hangt natuurlijk helemaal af van jouw persoonlijkheid en het verhaal dat je wilt vertellen met je bedrijf. Stel jezelf de vragen: wat wil je uitstralen en welk type klant wil je aantrekken?

Heb jij een bedrijf dat vooral zakelijkheid en vertrouwen wilt uitstralen? Kies dan voor blauwtinten. Sta je juist voor vrouwelijkheid of elegantie? Dan is roze jouw kleur! Om het juiste kleurenpalet te kiezen, doorloop je een paar stappen:

  • Stap 1: definieer een doelgroep

Al het goed is, weet jij precies wie jouw ideale klant is. Door in de schoenen van jouw droomklant te staan, kun je een doelgroep bepalen. Hoe oud is diegene, wat is het geslacht, waar woont je ideale klant, welke problemen hebben zij en wat zijn hun dromen, doelen en wensen? Dit is belangrijk om te weten, omdat je doelgroep misschien een voorkeur heeft voor een specifieke kleur. Aan jou de taak om die te achterhalen.

  • Stap 2: maak een inspiratiebord

Dit is mijn favo gedeelte: een inspiratiebord maken op Pinterest. Tijd om te pinnen! Mocht je het nooit eerder gedaan hebben: ga ervoor zitten en open Pinterest. Maak een account aan en creëer een privébord (dan kan niemand met je meekijken). Geef het een naam, bijvoorbeeld dat van je bedrijf en kijk in je notities naar je doelgroep die je net gedefinieerd hebt. Ga niet lukraak mooie plaatjes pinnen, maar houd je strikt aan je notities en houd rekening met de kleuren. Je kunt ook patronen, iconen en andere plaatjes pinnen: alles wat maar jouw branding ondersteunt.

Zorg dat je minimaal 20 à 30 plaatjes hebt opgeslagen. Tijd om ze samen te voegen, dat kan in Photoshop, maar bijvoorbeeld ook heel makkelijk in Canva. Check mijn eigen board die ik gemaakt heb:

  • Stap 3: haal de kleuren uit je moodboards

Nu je moodboard af is, kun je de kleuren er als het ware uithalen. Dat kan met verschillende tools (de color picker van Photoshop), maar je kunt ook Coolors gebruiken. Dan hoef je alleen maar je moodboard te uploaden en het programmaatje herkent de kleuren automatisch. Tadaaa: het begin van je kleurenpalet is er!

  • Stap 4: verfijn je kleurenpalet

Tot slot de allerlaatste stap: verfijn je kleurenpalet. Kies bijvoorbeeld vijf kleuren uit die goed bij elkaar passen, houd daarbij ook rekening met de kleurenpsychologie waar je net uitgebreid over hebt gelezen. Het kleurenpalet is jouw rode draad in je branding en kun je verwerken in al je uitingen. Denk aan je logo, website, social media, maar ook verpakkingen en visitekaartjes.

6. Succesverhalen uit de praktijk

Zo, een boel info! Je kunt vast nog wat inspiratie gebruiken voor je branding. Daarom deel ik een paar succesverhalen uit de praktijk van merken met een supersterk merkidentiteit.

  • McDonald’s

Zodra je die M ziet langs de snelweg of als je in de stad loopt, weet je het meteen: daar zit de McDonald’s. De fastfoodketen gebruikte altijd een rood-geel logo, maar in 2008 kwam daar verandering in. Het bedrijf koos voor een langzame transformatie van het logo met een groene achtergrond in plaats van rood. Waarom? De keten had lange tijd te verduren met acties van dierenactivisten en gezondheidsplatforms. Het was dan ook belangrijk voor het bedrijf dat ze met andere gevoelens werden geassocieerd, zoals duurzaamheid en gezondheid. Het nieuwe logo was daar onderdeel van. Zo zie je maar dat je met kleuren een ander gevoel kan opwekken. Daar bleef het trouwens niet bij: McDonald’s schakelde over naar een compleet nieuwe strategie. Zo maakten ze gebruik van gerecycled papier, gingen de plastic rietjes overboord en zijn er steeds meer vegetarische opties te vinden op het menu.

  • Google

Denk je aan Google, dan zie je vast al snel de regenboogkleuren van het logo voor je. Daar zit een slim plan achter! De designer koos expres voor de primaire kleuren (blauw, rood en geel) op een rij. Dit staat voor betrouwbaar, algemeen geaccepteerd en het is herkenbaar. Maar… Google wilde ook laten zien dat het bedrijf zich niet aan de standaard regeltjes en manier van werken houdt. Ze staan ook voor conventioneel en innovatief. Wat hebben ze toen gedaan? Heel simpel maar supereffectief: de letter ‘L’ groen gemaakt. Deze kleuren laten daarmee duidelijk zien wat voor visie het bedrijf heeft. En je hebt meteen een sterk verhaal om op verjaardagen te vertellen ;).

  • Coca-Cola

Coca-Cola: wie kent het niet? Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 94% van de mensen het logo direct herkent. Krijg dat maar eens voor elkaar! Het gebruik van de kleuren rood en wit en het lettertype legt bij de meeste mensen dan ook snel de link met het frisdrankmerk. Coca-Cola koos naar eigen zeggen bewust voor felrood voor hun branding. De kleur staat niet alleen voor energie, lef, kracht en passie, maar het blijkt ook nog eens dat rood de eet- en drinklust bevordert. Twee vliegen in één klap!

7. Citaten

Benieuwd hoe de meest succesvolle ondernemers naar branding kijken? Laat je vooral inspireren door onderstaande citaten:

  • The way a company brands itself is everything – it will ultimately decide wheter a business survives.” – Richard Branson
  • “Your brand is what other people say about you when you’re not in the room.” – Jeff Bezos (Amazon)
  • “If you think good design is expensive, you should look at the cost of bad design” – Dr. Ralf Speth (CEO van Jaguar Land Rover)
  • “Let excellence be your brand. When you are excellent you become unforgettable.” – Oprah Winfrey
  • Design is the silent ambassador of your brand” – Paul Rand
  • “Your brand is a story unfolding across all customer touchpoints.” – Jonah Sachs
  • “A brand is no longer what we tell the consumer it is – it is whan consumers tell each other is.” -Scott Cook

8. Aan de slag!

Als het goed is heb je nu alle handvatten om aan de slag te gaan met je branding en merkidentiteit, mét de kleuren die bij jou en jouw bedrijf passen. Kun jij nog wat advies gebruiken met je branding? Ik help je graag op weg, of het nou om een logo-ontwerp gaat, een template voor social media posts of ideeën voor je website: ik denk graag met je mee.